You are here

A szentélyben

shrine

Chisa a hasára tette a kezét, amelyben egy új élet sarjadt. Smaragdzöld ruháján táncot lejtettek a Nap halvány, de mégis erős sugarai. Kissé fáradt volt, mert végig állnia kellett a zsúfolt buszon. Japánban nem nagyon szokás átadni a terhes nőknek vagy az időseknek a helyet. Ha itt végeznek, mennek Dr. Kajiwara rendelőjébe. Dr. Kajiwara Chisa nőgyőgyásza. Ma talán megtudják, hogy kisfiuk vagy kislányuk fog születni. Chisa a múltkor látott a buszon egy külföldit, talán német lehetett, aki át akarta egy idős embernek adni a helyét, de az megsértődött, amiért olyan gyengének nézték, hogy nem tud állni.

Kazuki előtte állt a sorban. Ébenfekete hajában már néhol felcsillant egy-egy ezüst csík, amelyet a múló idő rajzolt bele. Türelmesen várták a többi libasorban álló japán társukkal, hogy beléphessenek a szentélybe. Mindkettejüket a sintoista vallás szerint nevelték. Szomszédjaik a toronyházban szinte mind buddhisták voltak. Kazuki és Chisa vidékről költöztek fel egy olyan környezetből, ahol a sintoizmus volt az uralkodó vallás. De soha nem volt belőle konfliktus, hogy ki buddhista és ki sintoista. Chisa mostanában több időt szán televízió nézésre és nem érti, hogy a vallásuk miatt miért ölik az emberek egymást a világ más országaiban.

Most azért jöttek ide, hogy áldást kérjenek születendő gyermekükre a sintoista vallás nyolcmillió kamija közül az egyiktől. A kami a tárgyakban, növényekben, más élőlényekben megbúvó szellem.

A toori, a sintoista szentély kapuja itt is skarlátvörösre volt festve, mint szinte mindenhol az országban. A teteje félköríves. Messziről görbe szablyának tűnik. Kazuki nagy áhítattal sétált át alatta. Mindig úgy érezte, amikor átjutott ezen a kapun, hogy teljesen megtisztult a lelke és a világmindenség magába fogadta őt. A kapun keresztül jutottak el a sinto szentély, a dzsindzsa előteréhez.

Itt egy kristálytiszta vízzel telt medenceszerű alkalmatosság fogadta őket, amely mellett fanyelű edények sorakoztak. Talán legjobban a keresztény templomok szenteltvíztartójára emlékeztetne egy európai embert. Ebbe a vízbe viszont tilos volt kézzel belenyúlni, hogy ne piszkolódjon össze.

Kazuki az egyik faedényt a jobb kezébe vette, belemerítette a vízbe és a vizet a bal kezére csorgatta. Utána a bal kezébe vette az edényt és a jobb kezére csorgatta a vizet. Ezután folyatott belőle vizet a bal tenyerébe, kiöblítette vele a száját és kiköpte a vizet. Az edényből annak hosszú nyelére is vizet csorgatott, hogy az is megtisztuljon. Chisa ugyanezt tette, de neki egy kicsit több ideig tartott.

 A sorban mögöttük állók türelmesen várakoztak. Kazuki nem emlékezett rá, hogy valaha is látott volna ennyi embert ebben a szentélyben. Egyszer elmentek a Meidzsi szentélybe is, amelyet Meidzsi császár és felesége, Sóken császárné tiszteletére emeltek. Egy erdő közepén található itt, Tokióban, de nem tetszett nekik, hogy a sok turista folyton az óráját bámulja mögöttük. Ott fatáblára kell írni a kívánságokat, és feltenni egy fára, a többi tábla közé. Ha megfelelő számú tábla gyűlik össze, azokat a papok elégetik.

Chisa és Kazuki megálltak a szentélynél egy kötél előtt. A kötél mögött egy cseresznyefa színű lépcsősor vezetett felfelé, de oda már nem mentek fel. Egymással szembe fordultak és egyszerre kapaszkodtak bele a sodrott legalább harminc centiméter vastag kötélbe. Ahogy meghúzták, csengettyűk szólaltak meg. Miután elengedték, kettőt tapsoltak. Ezzel hívták fel magukra a szellemek figyelmét.

Chisa halkan elmondta a kaminak a kívánságát. Kazuki vele párhuzamosan elmondta az övét. Utána döbbenten néztek egymásra. Ugyanis a következő két mondat hangzott el.

–Szeretnék egy gyönyörű kislányt szülni!

–Szeretném, ha a feleségem egészséges és erős fiúgyermeknek adna életet!

Kétszer meghajoltak a szentély felé, kétszer tapsoltak, megfordultak és elindultak kifelé.

Egy sintoista pap, egy kannushi, aki ott állt mögöttük bő fehér nadrágban és bő citromsárga felsőruházatban csodálkozva tekintett ki rájuk fekete, kucsmaszerű sapkája alól.

Menet közben kicsit szégyenkezve néztek vissza. Itt van két ember, akik eljönnek a kamikhoz áldást kérni, erre kiderül, hogy nem ugyanazt akarják! Kazuki megfogta Chisa kezét.

–Menjünk innen, mielőtt a kami teljesen belezavarodik a kívánságainkba és valami baj lesz a terhességeddel!

Kiviharzottak a szentélyből, vissza Tokió nagyvárosi forgatagába. Nem használtak tömegközlekedési eszközt. Csendben sétáltak egymás mellett. Doktor Kajiwara rendelője csak pár száz méterre volt a szentélytől.

A rendelő a hatodik emeleten volt. Mivel mindenki megadott időpontra szokott ide érkezni, nem kellett egy percet sem várakozniuk. Négy szék volt a bejárat elé téve a várakozóknak, de semmiféle kopás nem látszott rajtuk. Látszott, hogy nagyon ritkán használják őket. A váróterem folyosójának ablakából látni lehetett a dzsindzsa bejáratát, ahonnan idejöttek. Kazuki itt várakozott, amíg Doktor Kajiwara megvizsgálta a feleségét. Közben azon dohogott, hogy miért akar Chisa kislányt, amikor ő fiút szeretne. Kinek a kedvében fog járni a kami?

Nyílt a rendelő ajtaja és Chisa mosolyogva lépett ki rajta. Elköszönt a nőgyógyásztól, aki az ajtóig kísérte. Többször meghajoltak egymás felé. Doktor Kajiwara harmincas éveiben járó izmos, erős testalkatú férfi volt. Barna szemeiben valamiért mégis mindig szomorúságot vélt felfedezni, aki először látta. Chisa szerint viszont kedves és jó kedélyű ember. Csak valamilyen okból ilyen tekintetet adtak neki a szellemek. Doktor Kajiwara becsukta a rendelő ajtaját.

–A mosolyodból ítélve, a te kívánságodat hallgatták meg a szentélyben!

Chisa bólintott.

–És a tiédet is.

Kazuki arcán látszott, hogy nem ért semmit. Chisa gyorsan felvilágosította.

–Ikreink lesznek. Az ultrahang még nem mutatta egyértelműen, de úgy néz ki, hogy egy kisfiú és egy kislány.

Kazuki visszafordult a váróterem ablaka felé és lenézett a szentélyre. A kami meghallgatta őket és megoldotta helyettük a problémát. Kazuki súgott valamit halkan maga elé. Chisa, aki húsz éve a felesége, természetesen tudta, hogy mit mondott.

–Nagyon szépen köszönöm!

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: