You are here

A Suzuki szakít a Volkswagennel

 A Suzuki szakit a Volkswagennel

A Suzuki Autógyár bejelentette, hogy megszünteti együttműködését a Volkswagennel, miután a német gyár szerződésszegéssel vádolja. A nézeteltérést az robbantotta ki, hogy a Suzuki nem a Volkswagentől, hanem a Fiattól vásárolt Diesel-motorokat a Magyarországon gyártott SX4-es típusú gépkocsikba.

 

A két autógyár hivatalos együttműködése 2009-ben kezdődött azzal a céllal, hogy a Suzuki átadja a kisautókkal kapcsolatos tapasztalatait cserébe a Volkswagen környezetbarát és hajtáslánc technológiáiért. Az eltelt két év alatt azonban a két gyár között közös projekt nem indult.

Szuzuki Oszamu elnök ezt azzal indokolja, hogy a VW által felajánlott technológiák között egyetlen használhatót sem találtak. Szerinte a Diesel-motorok vásárlása nem szerződésszegés, mert a Fiattól eddig is vásárolnak már motorokat. Nehezményezte, hogy a VW nemtetszéséről is csak a sajtóból értesülhettek.

A Volkswagen 2018-ban a világ vezető autógyártója kíván lenni, s ebben számított a Suzuki-együttműködés hozamára is. Az Indiai gyárral is rendelkező Suzuki ugyanis az elmúlt évben az ázsiai autópiacon 1,1 millió gépkocsit árult, a VW-eladás húszszorosát. A német gyártó „néhány hetet” adott a Suzukinak a rendezésre, azt viszont nem árulta el, mit tesz, ha az továbbra is megmarad a Fiat-vásárlásnál.

A szakításnak komoly gazdasági következményei lehetnek, mert az együttműködés keretében a Suzuki 1,5 %-os tulajdonrésszel rendelkezik a VW-ban, az pedig megvásárolta a Suzuki részvényeinek 19,9%-át (1,7 milliárd euró értékben). Nemleges a válasza a japán autógyár javaslatára, hogy kölcsönösen tegyék lehetővé a részvények visszavásárlását.

Doma-Mikó István
Inter Japán Magazin

Kapcsolódó cikkek:

Kettős Suzuki-jubileum

Halló, itt a Suzuki!

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: