You are here

A Suzuki mikroműanyag gyűjtő eszközt fejlesztett ki hajómotorokhoz

A Suzuki Motor Corporation kifejlesztette a világ első, hajómotorokra szerelhető mikroműanyag gyűjtő eszközét – közölte a vállalat kommunikációs vezetője.

 Bonnár-Csonka Zsuzsanna tájékoztatása szerint az új eszköz használatával a hajó üzemeltetésével is összegyűjthetők a vízfelszín közelében úszó mikroműanyagok.(Korunk egyik legnagyobb kihívása, hogy a műanyag által okozott szennyezést felszámoljuk. A mikroműanyag elnevezés azokra a műanyagdarabkákra értendő, melyek 5mm-nél kisebbek.)

 

A hajómotorok hűtésére általános gyakorlat, hogy tengervizet szivattyúznak át a rendszeren. A Suzuki egy olyan szűrőt fejlesztett ki, mely a tengerbe visszakerülő hűtővízből gyűjti össze a mikroműanyagokat. A tervek szerint 2021-től választható kiegészítőként vezetik be az eszközt, a jövőben viszont szériatartozék lesz. A mikroműanyag gyűjtő eszköz a Clean Ocean Project, a tengeri műanyaghulladék felszámolását célzó Suzuki kezdeményezés egyik lépése.

A projekt keretében a vállalat a csomagoláshoz használt műanyagok mennyiségének csökkentésén is dolgozik.

A Suzuki Marine üzletág 2020 októberétől az eredeti alkatrészek csomagolását folyamatosan papíralapúra cseréli a korábbi műanyagról, így évente körülbelül 2,3 tonnával kevesebb műanyagot használnak fel.

MTI korrigálva

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: