You are here

A Renault nem tervezi Japánban lecsukott vezetője utódlását

Japánban gazdasági visszaélések miatt letartóztatták Carlos Ghosnt, a Nissan-Ranaut vezetőjét. A Renault hiányolja elnök-vezérigazgatóját, de – egyelőre – nem keres utódot a helyére.

A libanoni-barzil-francia üzletember, Carlos Ghosn tizenkilenc évvel ezelőtt került a Nissan-Renault élére. A csőd szélére sodródott Nissan más megoldás híján ment bele az egyesülésbe, és nehéz helyzetében még azt is elfogadta, hogy a cég vezetője egy külföldi legyen. Japánban szinte elképzelhetetlen, hogy egy hazai óriáscég élére külföldi kerüljön!

A keménykezű Ghosn kezdetben igen nagy ellenérzést váltott ki a japán hivatali tabuk felszámolásával. Ám ennek rövidesen meg lett az eredménye, a Nissan nem csak a csődtől menekült meg, de egyre magasabb profitot termelt. Tavaly már egymillió autót adott el, s ezzel a külföldi vezető népszerűsége az egekig hágott Japánban.

Éppen ezért néhány hete lórúgás-szerű megdöbbenést okozott Charles Ghosn és vezetőtársa, Greg Kelly letartóztatása. A vád csalás és a céges vagyonnal való visszaélés.

A Renault felügyelőbizottsága nem keresi Ghosnt helyett utódját, és cáfolta a hírt, hogy ez ügyben nézetkülönbségek merültek volna fel.

A Reuters az egyik felügyelőségi tagja, Cherie Blair (Tony Blair volt brit miniszterelnök felesége) kijelentésére hivatkozva célzott az utódlásról kialakult vitára. Cherie Balir viszont tisztázta, hogy ős csak a cég jogászainál érdeklődött arról, hogy a japánok meddig tarthatják vizsgálati fogságban a cég vezérét, és, hogy az mikor folytathatja a munkáját.   


Forrás: MTI

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: