You are here

A misztikus maneki neko legendája – Honnan jött az imádni való szerencse cica?

fokep

Japán egyik legnépszerűbb különlegessége. A tökéletes szuvenír. A macskaimádók oda vannak érte. Mind ismerjük és imádjuk a cuki integető porceláncicát, ami ráadásul szerencsét is hoz. De mi a maneki neko titka? Miért hoz szerencsét a macsek? Erről bizony nem több legenda is mesél…

Már tutira te is belefutottál itthon japán, de még akár kínai étteremben is, illetve ajándékboltok polcain. Japánban persze ennél jóval több helyen feltűnnek a kerámia cicusok, üzletek, éttermek, szalonok és vállalatok bejáratánál. A leggyakoribb és lekedveltebb szín, amelyben láthatjuk az a fehér, a fekete, az arany és a piros. Nem árt tudni, hogy a színei is különböző jelentéssel bírnak. A háromszínű, fehér alapon vörös és fekete foltokkal, hozza a legtöbb szerencsét.

1

fehér a tisztaságot és a pozitív dolgokat hivatott szimbolizálni, és a szerencsét vonzza. A fekete a gonosz szellemeket űzi el. A hölgyek gyakran hordanak maguknál ilyen talizmánt, ugyanis távol tartja a tolvajokat és zaklatókat. Az aranyszínű a jólétet és a gazdagságot jelképei. A piros a betegségeket és a rossz szellemeket tartja távolt. Míg a zöld a tanulmányi sikerekben lehet hasznunkra. Végül a  rózsaszín a szerelemben és a párkapcsolatban van a segítségünkre.

A maneki neko titka

Sokak szerint Oszakából, mások szerint viszont Tokióból (régen Edo) származik. Ami biztos, hogy egy újságcikk azt bizonyítja, hogy 1876-ban, a Meidzsi-korszakban az oszakai szentélyben már kimonóba öltözött maneki-nekót osztogattak. Mindezek ellenére a mai napig nem tudni a pontos eredetét, csak az alábbi legendák ismeretesek vele kapcsolatban:

2

A klasszikus legenda úgy szól, hogy egy csőd szélén álló üzletember befogad egy éhező macskát és annak ellenére, hogy nem volt pénze, mégis gondoskodott róla. Eközben varázslatos módon az üzletember egészsége is visszatért és úgy nézett ki, hogy a boltja is kezd fellendülni. Majd egy nap, a cica azzal hálálta meg a segítséget, hogy megállt a bolt előtt, és inteni kezdett a járókelőknek, hogy menjenek be a boltba. Valószínűleg senkinek sem kellett kétszer mondani, hogy menjen oda, ha egy integető macskát invitálta!

Napjainkban a babonaság megkülönbözteti azt, hogyha a macskusz a jobb mancsát emeli, akkor a pénzt, szerencsét, egészséget hozhat és védelmet nyújt. A bal mancsával a vásárlókat hívja be, de ugyanúgy működik ilyenkor is a pénz és szerencsehozó funkció. Amennyiben mindkét mancsa a levegőben van, az otthonunkat védelmezi.

A hiedelmek szerint minél magasabbra emeli a mancsát, annál nagyobb lesz a szerencse. De egy másik variáns szerint amilyen magasra emeli a mancsát, olyan messziről jön a szerencse. Néha tévesen „kínai szerencsemacskának” hívják, mivel a kínai kereskedők között is igen népszerű, de ez senkit se tévesszen meg, japán „találmányról” van szó.

3

A további verziói a legendának:

A feudális időkben valamikor az Edo korszakban egy tehetős úr,  Ii Naotaka, aki a Gótoku-dzsi templomhoz közeli fa alá menekül a vihar elől. A földesúr megpillantotta a szentély tulajdonosának macskáját, amint az a mancsával hívogatja őt. Azon kívül, hogy biztos meglepődött ezen, a földesúr bölcsen hallgatott rá és követte. Jól is tette, mert pár pillanattal később abba a fába csapott a villám, amely mellett az előbb állt. A tehetős gazda ezek után jó barátja lett a templom szegény papjának és persze a cicónak. Amikor pedig később a hős cicus jobblétre szenderült, a földesúr elkészítette az első maneki nekót a macska emlékére.

4

A másik legenda egy öregasszonyról szól,  aki kelet-tokiói Imadóban lakott, és szegénységében arra kényszerült, hogy egyetlen és imádott macskáját is eladja. Elhatározásának estéjén, (más verzió szerint már az eladás után) álmában megjelent a macskája és azt tanácsolta neki, hogy az ő elpasszolása helyett inkább készítse el a képmását agyagból. Az asszony másnap így is cselekedett, elkészítette az agyagmacskát és bizony le volt döbbenve, hogy a szobor milyen gyorsan elkelt. Harmadnapra készített még vagy egy tucatot és azokat is elkapkodták az emberek, mint a cukrot. Az öregasszony rövid idő alatt meggazdagodott és szeretett cicáját is megtarthatta, avagy visszavásárolhatta.

maneki_neko_by_ultranol-d567jta

A harmadik legenda egy fiatal hölggyel kezdődik, Uszugumóval, aki a kelet-tokiói Josivarában lakott és volt egy macskája, akit egyenesen imádott. Egyszer meglátogatta őt egy kardforgató barátja. A macska feszült lett és Uszugumo kimonóját kezdte cincálni. A férfi viszont azt hitte, hogy a cica megtámadta a gazdáját és levágta a fejét, ami csodás módon a levegőben repülve belevájta a fogát a deszkák között rejtőző mérges kígyóba, vagyis ezzel megakadályozta, hogy megmarja a gazdiját.  De ezek után Uszugumo vigasztalhatatlan volt. A férfi meg persze bűnösnek érezte magát ezért elment az ország legjobb fafaragóhoz, és megrendelte tőle a facicát, ami egyik macska üdvözlésre emelte. Uszugumo nagyon boldog volt mikor megkapta a szobrot és végre elmúlt a szenvedése.

Bármelyik legenda is legyen igaz, vagy akár egyáltalán nem igaz, ez semmit sem változtat azon a tények, hogy imádjuk a maneki nekót!

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: