You are here

A Liberális Demokrata Párt (LDP) elsöprő győzelme

Egymagában kétharmados győzelmet aratott az LDP az előrehozott parlamenti választásokon. Bejelentette, hogy koalícióra lép az Új Komeitóval. Ezáltal a döntésekből kizárhatják a felsőházat, ahol összefogva is kisebbségben vannak.

Elsöprő győzelmet aratott a december 16-ára előrehozott választáson a Liberális Demokrata Párt (LDP). A 480 fős képviselőházban 321 helyet szerzett, ami egy fővel meghaladja a kétharmadot. Bejelentette, hogy koalícióra lép a második erővel, a Jamagucsi Nació vezette Új Komeitóval, s így a törvényhozásnál kiiktathatja a felsőházat, ahol még együttesen is kisebbségben vannak. Hangsúlyozták azonban, hogy ezzel csak végső esetben fognak élni.

A jelenleg kormányzó Japán Demokrata Párt (DPJ) megsemmisítő vereséget szenvedett. Ebben közrejátszottak a párt be nem tartott választási ígéretei, és a fukusimai atomkatasztrófával kapcsolatban a lakosság félrevezetése és félretájékoztatása. Az előző választáson elsöprő győzelmet arató pártot az utóbbi hónapokban 120 parlamenti képviselője hagyta faképnél. Csúfos vereségét a választói bizalom elvesztésének köszönheti. Sokan nem szimpátiából, inkább a DPJ iránti ellenszenvből szavaztak az LDP-re. A megfogyatkozott párt harmadik erőként, 55 képviselővel lesz jelent a parlamentben. Noda Josihiko jelenlegi miniszterelnök a történtekből levonta a tanulságot, és lemondott a DJP elnöki tisztségéről.

Hajszállal lemaradva, 51 képviselővel követi a radikális nézeteiről ismert Isihara Sintaró vezette, pár hete alakult Japán Restaurációs Párt.

Mi várható az új kormánytól? Először is: az új miniszterelnök Abe Shinzó lesz, aki már egy évig ült a bársonyszékben, s a kormánytagok különböző botrányai miatt volt kénytelen lemondani. Abe régi politikus családból származik. Apja több japán kormány külügyminisztereként hatalmas politikai gyakorlattal rendelkezett. Több alkalommal megpályázta a miniszterelnöki széket, s csak hajszál híján nem érte el azt.

Fia, a leendő miniszterelnök mérsékelten radikális nézeteket vall. Nem kívánja rontani a japán-kínai viszonyt, de ragaszkodik a Szenkaku-szigetek megvédéséhez. Ismeretes, a japán déltengeri határain beül fekvő, összességében 7,5 km² területű szigetek körzetében gigantikus olaj- és földgázmezőket fedeztek fel. Ezt követően jelentette be Kína „történelmi hagyományokra alapuló” igényét, melyet tüntetések, atrocitások és a japán határok sorozatos megsértése követett.

Abe Sindzó miniszterelnökségének első sarkalatos mozzanata minden bizonnyal az amerikaiak által Japánra kényszerített alkotmány megváltoztatása lesz. Az alapján ugyanis Japán saját védelmére csak csekély önvédelmi erőket tarthat, amely képtelen lenne feltartóztatni a hatalmas támadó fegyverzettel rendelkező Kínát. Ezenkívül erősíteni kívánja a japán-amerikai védelmi szerzősét, mert jelenleg az amerikai segítség nem egyértelmű, és bizonyára elmarad, ha az USA hadserege más háborúval, pl. Izrael védelmével lesz elfoglalva. Abe mindkét esetben számíthat a negyedik parlamenti erőként bejegyzett Japán Restaurációs Párt támogatására is, amelynek vezetője, Ishihara nála is radikálisabb. A rohamléptekben fegyverkező Kínba elleni honvédelem erősítését, s így az alkotmány ilyen irányú módosítását a lakosság is messzemenően támogatja.

Doma-Mikó István
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: