You are here

A koffein a megoldás a Parkinson-kór időben történő felismerésére?

A koffein képlete

A tokiói Dzsuntendo Orvosi Egyetem kutatója, Szaiki Sindzsi írt egy tanulmányt, amelyben egy kísérlet folyamatát írja le.

A kísérlet lényege, hogy olyan Parkinson-kóros betegek állapotát kezdte el vizsgálni, akiknél kb. hat évvel ezelőtt diagnosztizálták a betegséget. 108 Parkinson-kórban szenvedő ember vett részt a kísérletben és 31, akik nem szenvedtek a betegségben.

Mindenkinél vérvizsgálatot végeztek, amelyből megállapították, a koffein és 11 olyan anyag koncentrációját a vérben, amelyeket a szervezet a koffein anyagcseréje közben állít elő.

A két csoport ezután naponta ugyanannyi koffeint fogyasztott. Kb. napi két csésze kávénak megfelelőt.

A kutatás végén a Parkinson-kórosok vérében a koffein és a 11-ből 9 anyagcseretermék is jelentősen alacsonyabb mennyiségben fordult elő, míg a betegek vérében 10 mikroliterenként  24 pikomól koffeint mérte, a nem betegeknél 79-et találtak.

A Parkinson-kórt különösen a korai stádiumában nehéz kimutatni. Szaiki Sindzsi kísérleteinek a segítségével, egy egyszerű vizsgálattal már a korai szakaszban kimutatható lenne a betegség, akár a tünetek megjelenése előtt is.

 

Veres Tamás
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: