You are here

A kemény Brexit még a Toyotát sem kímélné

A japán autóipari óriás cég, a Toyota nagy-britanniai részlegének vezérigazgatója komolyan aggódik a Brexittel kapcsolatos – esetleges – jövőbeli problémák miatt. Marvin Cooke a Derbyshire megyében működő Toyota-üzem vezetője a BBC közszolgálati rádiójában figyelmeztette ez ügyben a brit kormányt, hogy egy esetleges megállapodás nélküli elválás az EU-tól, milyen komoly gazdasági nehézségeket okozhatna mindkét fél számára.

A Toyota esetében elmondható, hogy angliai gyárukba 37 percenként érkeznek kamionok szerte Európából. Gazdasági mutatókban az üzem szüneteltetése annyit jelent, hogy akár egynapi leállás is képes lenne 12 millió font (4,4 milliárd forint) vesztességet okozni, hiszen ennyi az üzem napi termelésének az értéke. Amennyiben nem születik megállapodás, az abból fakadó fennakadások napokig, hetekig de akár hónapokig is elnyújthatják a gyártás szüneteltetését.

Azonban nem csak a Toyota vezérigazgatója ilyen borúlátó a kemény Brexittel kapcsolatban. Cooke-on kívül többek közt az Airbus, a Honda és a Jaguar Land Rover is jelezte már aggodalmait az üggyel kapcsolatban. Pontos becslésekbe még az óriáscégek igazgatói sem bocsátkoztak, de az Airbus esetében körülbelül 100 ezer brit munkahely függ a brit kormány döntésétől.

A Jaguar Land Rover és a Honda esetében pedig a gyártási költségek megugrása jelenti a fő rizikót. Előbbi számára éves szinten 1,2 milliárd font (440 millió forint) többletköltséggel járna az EU-tagság megszűnésével járó vámok megfizetése, míg a Hondát a vámvizsgálattal járó idővesztesség érinti érzékenyen. Gyárukban mindennap szigorú termelési ütem mellett, darabszámra pontosan kiszámolt részegységekkel dolgoznak. A beszállítási folyamat időbeli meghosszabbodása komolyan befolyásolná a gyártás menetét. A cég kalkulációi alapján a negyedórás késések 850 ezer font (310 millió forint) halmozott éves veszteséget okozna.

Nagy Zoltán

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: