You are here

A Jaszukuni-szentélybe látogatott Abe miniszterelnök

Kína és Dél-Korea heves tiltakozással reagált arra, hogy Abe Sinzó miniszterelnök ellátogatott a Jaszukuni-szentélybe.

December 26-án, hivatalba lépésének első évfordulóján Abe Sinzó kormányfő felkereste a Jaszukuni-szentélyt. A szomszédos Kína és Dél-Korea azonnal tiltakozott a „demonstratív” látogatás ellen, mivel a véleményük szerint a kegyhely nem csak a háború 2,5 millió japán halottjának, de 1978-óta 14 elítélt „háborús bűnösnek” is emléket állít.

A sintóista Jaszukuni-szentélyt 1869-ben a Meidzsi-c sászár rendeletére alapították azon japánok emlékére, akik 1853-tól kül- és belháborúkban elestek. A II. Világháború idején Japán vezetői itt imádkoztak a győzelemért, ami miatt a meghódított ázsiai országok szemében az emlékhely a japán militarizmus jelképévé vált. Minden évben heves tiltakozást vált ki, ha a regnáló miniszterelnök, vagy miniszterei a szentélybe látogatnak.

Koizumi Dzsunicsiró kormányfő 2001 és 2006 között minden évben megjelent imára. Utódai a szomszédos országok nyomásának engedve erre nem vállalkoztak. Abe Sinzó miniszterelnök már több jelét is adta, hogy nem kíván megfelelni a „szomszédok” érzelmi zsarolásának. Augusztusban, a háborúvesztés emléknapján elődeitől eltérően nem mutatott bűnbánatot és nem kért bocsánatot a második világháborúban meghódított szomszéd országoktól. Ezzel túl kíván lépni a közel hét évtizedes sérelmeken.

Kína külügyminisztériuma “a kínaiak számára teljesen elfogadhatatlannak” nevezte Abe tettét, amiért “Japánnak vállalnia kell majd a következményeket”. Egy név nélkül nyilatkozó dél-koreai forrás szerint pedig “A diplomáciai hatás hatalmas lesz”.

H-guchi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: