You are here

A japánok fele sugárszennyezett? Ma dózismaximum!

 A japánok fele sugárszennyezett

 

 

Egy felmérés szerint a japán lakosság közel fele szenvedett kisebb-nagyobb mértékű sugárfertőzést. Az atomerőműtől 30 kilométerre fületlen nyúl született. 5-7 napon belül megtelnek a sugárzó hűtővíz tárolói. Kan Naoto miniszterelnök átvészelte a bizalmi szavazást.

A Pew Research Center közvélemény-kutató intézet felmérése szerint Japán lakosságának közel fele szenvedett kisebb-nagyobb mértékű sugárfertőzést. Ennyire tehető azok száma, akik a sugárszennyezet területen jártak, vagy sugárzó vizet ill. élelmiszert fogyasztottak. Ennek ellentmondó a japán kormány állítása, hogy a lakosság sugárzásmérésekor senkit nem találtak fertőzöttnek. A nagy számú kétkedőket erősíti, hogy az atomerőműtől 30 kilométerre fületlen házinyúl született.

A kormány kijelentése nem vonatkozhat a mintegy 300 fő (egyesek szerint a számuk még több) „atom-kamikazera”, akik a fukushimai atomerőmű katasztrófa-elhárításában önként dolgoznak. Az ő sorsukat az első hetek után hallgatás övezi. Egy biztos: senki nem irigyli tőlük a napi 450 ezer forintnak megfelelő fizetést!

A katasztrófa óta eltelt közel három hónap alatt a krízis nem hogy csökkent volna, de éppen hogy elmélyülni látszik. A Fukushima-1-es erőmű 1-es reaktorában ma mérték a legmagasabb sugárzást, óránként (!) 4000 millisievertet. (Tájékoztatásul: az erőműben dolgozók számára a hatóságilag megengedett maximális sugárzásdózis évente (!)250 millisievert,  a normál háttérsugárzás pedig évente (!)1 millisievert!) A szakértők szerint a sugárdózis drámai megemelkedését az egyik csatornából kiszabaduló forróvíz és gőz okozta.
Az atomerőmű tulajdonos TEPCO-t rövidesen újabb dilemma elé állítja a 2-es reaktor helyzete, amelyben feltételezések szerint a fűtőrudak már teljesen leolvadhattak. Hűtésüket jelenleg kézi erővel szivattyúzott tengervíz biztosítja, azonban a Bloomberg szerint 5-7 napon belül csordultig telnek a sugárzó hűtővíz tárolására újonnan épített medencék. Akkor pedig az újabb katasztrófa elkerülésére nem marad más megoldás, mint az erősen sugárzó hűtővizet a tengerbe engedni. A szomszéd országoknak Japán ígéretet tett a tenger megkímélésére, amelynek élővilága már így is annyit károsodott, hogy Fukushima környékén a halászatot be kellett tiltani.

A naponta változó helyzetben ma már csak egy biztos: Kan Naoto miniszterelnök marad! A kormányfő szerencsésen túlélte az ellenzék (és több híve) által benyújtott bizalmatlansági szavazást. Maradni kíván a helyén – úgymond – a katasztrófa elhárítás, vagy az újjáépítés végéig. A katasztrófa elhárítása leghamarabb jövő év tavaszán érhet véget, az újjáépítés pedig – a kóbei földrengés tapasztalata szerint – több parlamenti cikluson is áthúzódhat.
 

Doma-Mikó István
Inter Japán Magazin 

 

Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/geiger-muller-szamlaloval-a-sugarzas-ellen/
http://interjapanmagazin.com/ahol-nem-minden-a-boldogsagtol-sugarzik/

http://interjapanmagazin.com/fukusima-talajat-tisztitani-kell/
http://interjapanmagazin.com/hazalatogatas-atomsugarzott-otthonokba/
http://interjapanmagazin.com/elet-a-sugarzasban/
http://interjapanmagazin.com/minta-bejegyzes-8/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: