You are here

A japán természeti katasztrófa hírei

Japán természeti katasztrófa

Sugárzást kapott három “kamikaze”

A 3-as reaktor turbinaépületében dolgozó három munkás sugárszennyezett vízzel került érintkezésbe. A testüket ért víz radioaktív tartalma meghaladta a normál érték tízezerszeresét. Kettejüket kórházba kellett szállítani, mert a radioaktív sugárzás a lábukon égési sérüléseket keltett. Feltétételezések szerint a magas értékű sugárzás a reaktorból került a szabadba, ahol a túlhevült rudak valószínűleg már szerint részben megolvadtak. Ám az is lehetséges, hogy az elhasznált rudak lehűtésére szolgáló pihentető-medencékből, amelyekben felforrt a hűtővíz.

Javítják a vízhűtést

A Tokiói Elektromos Művek (TEPCO) előkészítette az átállást az 1-es, 2-es, 3-as és 4-es reaktorok magjainak és a pihentető medencéinek friss vizes hűtésére. Ezzel intenzívebbé teszi a hűtést, amit eddig szükségből tengervízzel oldottak meg. A tengervíz-hűtésnél a fűtőrudakra lerakódott só hátráltatta az egyenletes cirkulációt.

Túlterheltek a krematóriumok

A legnagyobb károkat szenvedett Miyagi megye rendőrsége további 2.000 holttestet fogott ki a tengerből. Az áldozatok ismertetőjegyeiről és ruházatáról információt tettek közé az Interneten.
A japán rendőrség értesítése szerint 27 ezer fölé tehető a katasztrófában elhunytak és eltűntek száma. Pontosabban 10.035 személy holtteste került elő, és 17.443 az eltűntek száma.
A szigetország magas páratartalma miatt tekintettel a fertőzésveszélyre a holttesteket kötelező elhamvasztani. Most azonban a teljes kapacitással működő krematóriumok sem győzik a katasztrófa áldozatainak tömeges hamvasztását, ezért a holtakat kénytelenek gödörben is temetni.

Ellátás és közhangulat

A március 11-i, 9-es erejű földrengést követő 2-3 napban még a katasztrófa központjától távolabb eső településeken is kifogytak a boltokból a főbb élelmiszerek. Elsősorban a rizs, a kenyér és a tej. Az ötödik-hatodik napra azonban bár akadozva, magához tért a boltok ellátása, csak a megközelíthetetlen települések lakói szenvedtek hiányt szinte mindenben.
A katasztrófa sújtotta vidékekről származó sugárzó élelmiszereket röviddel a piacon megjelenésük után kivonták a forgalomból. Ez elsősorban a leveles zöldségeket (spenót, saláta, káposzta) és a tejet érintette.
Miután a tokiói vezetékes ivóvízben is egészségre káros mértékű sugárzást találtak, a boltokból kifogyott és jelenleg hiánycikk a palackozott víz.

A japánok példás türelemmel és összefogással viselik a megpróbáltatásokat. A felszín alatt azonban elég nagy a feszültség. Hiányolják a valós, konkrét tényeken alapuló információt. A lakosságnak szánt tájékoztatás hiányos, és a kapott információ hemzseg a homályos és kétértelmű megfogalmazásoktól.

Doma-Mikó István
Inter Japán Magazin

 

Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/proba-3/
http://interjapanmagazin.com/kamikaze-az-isteni-vihar/
http://interjapanmagazin.com/a-japan-kulonleges-tamado-alakulat/
http://interjapanmagazin.com/minta-bejegyzes-3/
http://interjapanmagazin.com/kamikaze-bucsulevelek-3/
http://interjapanmagazin.com/kamikaze-bucsulevelek-2/
http://interjapanmagazin.com/966/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: