You are here

A japán Kaguya földi oxigént talált a holdon

A Hold körül keringő japán Kaguya űrszondától származó adatokat elemezték japán kutatóintézetek és a velük együttműködő nemzetközi kutatócsoportok. Arra a megállapításra jutottak, hogy a Föld légköréből oxigén árasztja el a Hold felszínét.

A Holdat folyamatosan bombázzák a napszéltől származó részecskék. A tudósok rájöttek, hogy amikor Földünk a Nap és a Hold közé kerül, a holdat megvédi a napszéltől, és ilyenkor a Föld külső légkörében lévő oxigén ionok a Hold felszínére kerülnek.

Erre szabályos időközönként, havonta kerül sor, és a fizikai jelenség mindössze néhány napon keresztül tart.

A Föld külső légköréről már régóta tudják a tudósok, hogy ibolyántúli (UV) sugárzás hatására ott az oxigénatomok ionizálódnak. Megesik, annyira felgyorsulnak, hogy kitörnek Földünk atmoszférájából a bolygónkat körülvevő mágneses mezőbe, ahol az elektromos mezők és plazmahullámok felhevítik őket. A Föld mágneses terét a napszél úgy megnyújtja, mintha lobogó zászló lenne, s ez minden holdciklusban öt napon át a Holdat is beburkolja és ionokkal bombázza.

A tudósok a japán űrszonda által küldött adatokból arra következtetnek, hogy ezeknek az ionoknak egy része oxigén. Becslésük szerint az ionok záporozása alatt másodpercenként 26 ezer oxigénion csapódik a Hold minden egyes négyzetcentiméterére. Mivel az oxigénionok száma mindig akkor szaporodik, amikor a Föld védi a Holdat a napszéltől, a szakemberek szerint ez csakis azt jelentheti, hogy az oxigén a Földről érkezik.

A holdkőzetekből vett minták tartalmaznak 17-es és 18-as oxigénizotópokat, holott ezek jelenléte nem jellemző az űrben, csak a földet körülvevő ózonrétegben.

/MTI nyomán/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: