You are here

A japán jegybank nyugtat, de a fogyasztás akkor sem növekszik

Bank of Japan Governor Kuroda attends news conference at BOJ headquarters in Tokyo

Abe Sindzó japán miniszterelnök nemcsak a japán külpolitika és biztonságpolitikai területén kíván reformokat bevezetni, hanem a szigetország gazdaságpolitikájában is. Ez utóbbi azonban még inkább megosztja a japán és a külföldi elemzőket, ugyanis szerintük aligha lesz sikeres ez a politika, főleg a tavaszi forgalmi adó megemelése után. Habár a szigetországban a fogyasztás visszaesett, de a japán jegybank igyekezett eloszlatni az aggodalmakat és megnyugtatni a piacot. 

Abe Sindzó gazdaságpolitikája, amit később Abenomics névre kereszteltek el, három fő pontból állt: 10 000 milliárd jenes gazdaságélénkítő program; a japán jegybankelnök által végrehajtott – olcsó állami pénzzel árasztották el a hitelpiacot – monetáris lazítás; és a gazdasági szerkezet átalakítása. Ezenfelül az LDP (Liberális Demokrata Párt) kijelentette, hogy 2014-ben és 2015-ben duplájára emeli a forgalmi adót, amely Japánban jelenleg 5 százalék.

Az elmúlt hónapokban már zajlott a japán gazdaság lényeges, de kevésbé látványos (legalábbis nem annyira, mint a biztonságpolitikai) átalakulása. A japán gazdaság még mindig szédül attól az ütéstől, amit az áprilisi áfaemelés okozott: ebben a hónapban ötről nyolc százalékra nőtt az általános forgalmi adó. A legújabb adatok szerint a japán hazai össztermék (GDP) akár 9 százalékkal is visszaeshetett április-júniusban az első negyedévi 7 százalékos növekedés után. Ezenfelül a japán központi bank fél éven belül másodszor lefelé módosította az exportvárakozást, ami az elemzők szerint arra mutat rá, hogy annak ellenére sem nőtt a japán export, hogy az elmúlt időszakban viszonylag gyenge volt a jen árfolyama.

Legelőször nem is a japán kormány, vagy az LDP igyekezett nyugtatni a piacot, hanem a japán jegybank. “Az export gyengült, de a foglalkoztatottság és a jövedelmi helyzet javult. Az ipari termelés szintén gyenge lett az áprilisi áfaemelés és a csökkenő export eredményeként, de a vállalati eredmények jók, és a beruházási kedv nem csökkent. Összességében pozitív ciklusban vannak a háztartások és a vállalati szféra is, valószínűleg folytatódik a mérsékelt gazdasági növekedés” – jelentette ki Kuroda Haruhiko, a japán jegybank elnöke az intézmény illetékes testületének kétnapos kamatdöntő ülése után.

Szerinte nem kell aggódni, mivel hiába látszik meg az áfaemelés a japán fogyasztási indexen, de a hatását le lehet csillapítani. A  japán jegybank szorosan figyelemmel kíséri a piacokat jelenleg is sújtó megnövekedett geopolitikai kockázatokat (Ukrajnában, de leginkább Irakban, az Iszlám Állam nevű szélsőséges terroristacsoport egységei elleni amerikai légicsapások megkezdése után), de ezeknek nincs közvetlen hatásuk a japán gazdaságra, ezért a központi banknak egyelőre nem kell módosítania előrejelzésén.

A japán kormányzat kezdettől igyekszik bagatellizálni az áfaemelés negatív hatását, de ha tovább esik az export, és csökken a belső fogyasztás, a piacon ismét kialakulhat egy olyan várakozás, hogy további monetáris enyhítésekre lesz szükség.

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: