You are here

A japán gyógyászatnak köszönhetően lőttek az influenza szezonnak?

Ha tél, akkor influenza szezon. Jól ismerjük ezt a párosítást, de egy bevezetésre szánt, új japán  gyógyszer, most véget vethet az influenza okozta beteges időszaknak. Ez a különleges készítmény, ugyanis képes lehet 24 óra alatt végezni a betegséggel.

A japán Sionogi gyógyszervállalat megalkotta a baloxavir marboxil nevű készítményt, mely egyetlen dózissal képes elpusztítani a kórokozókat. Az új gyógyszer még nem került bevezetésre, de a tesztek során eddig remekül vizsgázott. A kutatók 2018-ban a III. fázisú klinikai vizsgálatok alkalmával megállapították, hogy a vegyületnek átlagosan 24 óra alatt sikerült kiirtania a vírust az egészséges (más fertőzésekkel, betegségekkel nem terhelt) szervezetben.

Az olyan antivirális készítményeknek, melyek már kaphatók a patikákban (például az oszeltamivir), ugyanezeket az eredményeket körülbelül 72 óra alatt sikerült reprodukálniuk. Placebó esetén a páciens szervezetének 96 órára volt szüksége, hogy likvidálja az influenzát. Az új szer szájon át szedhető és elsősorban az A és B típusú influenza ellen képes ilyen hatékonyan felvenni a harcot.

Forrás: Pinterest

A korábbi, neuraminidáz gátló készítményekkel ellentétben a baloxavir marboxil nem egy enzim blokkolásával próbálja meg legyőzni az influenzát. A tesztelés alatt álló szer, egy ellentétes módszert választott a probléma kezelésére, melynek lényege, hogy egy másfajta enzim megcélzásával
védi az egészséges sejteket a későbbi fertőzésektől.

A gyógyszervállalat további érvként hozta fel azt a tényt, hogy készítményükből elég lesz mindössze egyetlen egyet bevenni. míg az oszeltamivir készítményei esetében ez két dózist jelent, öt napon keresztül.

Nagy Zoltán

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: