You are here

A japán állam besegít a fukusimai nukleáris krízis megoldásába

Doma-Miko

A fukusimai atomerőművet működtető TEPCO képtelen megakadályozni a sugárszennyezett talajvíz tengerbe szivárgását, ezért a japán állam veszi át a krízis kezelését.

A sérült fukusimai atomreaktorokból naponta 300 tonna sugárszennyezett víz szivárog ki. Május óta térségében folyamatosan növekszik a talaj és tengervíz radioaktív szennyezettsége. A sérült atomerőművet működtető TEPCO (Tokiói Elektromos Művek) mérése szerint a talajvízben az utóbbi három nap alatt kilencvenszeresére nőtt a radioaktív cézium koncentrációja. A talajvíz minden valószínűség szerint a Csendes-óceánba szivárog, amelynek fukusimai partjánál rekord magasságú cézium tartalmat mértek.

Abe Shindzó kormányfő szerint gyors és alapos megoldásra van szükség. – Fukusima stabilizálása a mi feladatunk, s a szennyezett víz problémája nagyon sok japánt érint – mondotta a kormányfő. – Ez egy olyan fontos feladat, amit sürgősen meg kell oldani. Nem olyan ügy, amit ráhagyhatunk a TEPCOra, ezzel nemzeti szinten kell foglalkozni.

A Raiters hírügynökség szerint tiltakozási hullámot indíthat el, ha a kormány az atomerőművet üzemeltető TEPCO helyett az adófizetők pénzéből kívánja megállítani a sugárszennyezett talajvíz tengerbe szivárgását. Azt azonban elismeri, hogy erre jelenleg nem látszik más hathatós megoldás. A kormány fontolgatja, hogy a talaj lefagyasztásának anyagi fedezetére létrehoz egy lakossági számlát. Az eljárást a fukusimai munkálatokban résztvevő Kadzsima cég javasolta. A talajvíz lefagyasztásával megállítható annak tengerbe szivárgása. Ez az eljárás jól bevált a metróépítéseknél, Fukusima esetében viszont nem pár hónapról, hanem több évről lehet szó, s a projekt költségei meghaladhatják a 410 millió dollárt.

A miniszterelnök a gazdasági miniszteren keresztül felszólította a TEPCO-t egy gyors és biztos terv elkészítésére annak megakadályozására, hogy a nagy mennyiségű radioaktív víz a tengerbe jusson. A Csernobili atomerőmű balesete óta legnagyobb atomkrízis még megoldásra vár. A fukusimai atomerőmű felszámolása szakértők becslése szerint 40 évig fog tartani, és 11 milliárd dollárt emészt fel.
Kobayashi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: