You are here

A húgát is kivégeztette Észak-Korea diktátora?

1b

Néhány napja meggyilkolták az észak-koreai diktátor bátyját. Kiderült, hogy nyolc hónapja eltűnt a húga is. Sorozatos leszámolás?

 

0Még meg sem nyugodtak az észak-koreai diktátor bátyja meggyilkolása okozta kedélyhullámok, elemzők máris arra gyanakodnak, hogy a húgát is „törölte” a családi tablóról.

A 29 éves Kim Jo Dzsong, a kommunista ország propagandafelelőse tavaly június 29 –óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt.
“Eltűnt?” “Megszökött?” “Meghalt?” – találgatják a sztálinista diktatúrát elemzők.

Dél-koreai hírügynökségek elemzése szerint lehetséges, hogy a nő teherbe esett és szülése miatt nem mutatkozik. Kevesebb esélyt adnak annak, hogy hosszas betegsége tartja távol a nyilvánosságtól. Azt sem zárják ki, hogy – a napokban meggyilkolt bátyjához hasonlóan – külföldre menekült a saját hatalmáért rettegő Kim Dzsong Un leszámolása elől. Megmérgezett féltestvéréhez hasonlóan a lány is szeret utazgatni. Egyszer már leleplezték Párizsban, vásárolgatás közben, Szingapúrban pedig feltűnt egy Eric Clapton koncert közönségében. Végső soron azt sem zárják ki, hogy diktátor bátyja több más családtagjához hasonlóan őt is eltetette láb alól.

2aAz eltűnt húg és diktátor bátyja                                              Foto: picture alliance / Yonhap

Amikor Kim Dzsonag Un átvette a hatalmat, először is leszámolt azokkal a katonai vezetőkkel, akik ellenezték, vagy legalább is nem támogatták a kinevezését. Híradások szerint a kivégzéseket aknavetővel hajtották végre. Ugyancsak megdöbbentő hír volt, hogy géppisztolysorozattal végeztette ki volt szerelmét, egy énekesnőt. Dél-koreai jelentések szerint nagybátyjának még szörnyűbb kínhalált szánt: barlangba záratta egy hosszú ideje kiéheztetett kutyafalkával.

A sztálinista diktatúrában kockázatos a propagandafelelősi poszt, amit a kivégzett nagybácsitól vett át Kim Jo Dzsong. Diktátor bátyjával a kapcsolata mindeddig bensőséges volt.

Svájci oktatási intézményekben – álnéven – együtt végezték tanulmányaikat, s amikor bátyja elnyerte a legmagasabb posztot, legközelebbi bizalmasa lett. A hatalom közelében lenni azonban nem életbiztosítás Észak-Koreában. Néhány napja a közös apától származó féltestvér bátyjukat, Kim Dzsong Namot a malajziai főváros repülőterén méreggel eltették láb alól. Tovább folynak a találgatások, hogy rajta van-e még Kim Jo Dzsong a családi tablón?

 

 

 

 

Az elit-elitjében Kim Jo Dzsong

Foto: picture alliance / Yonhap

 

Korábban írtuk:

Merénylet végzett az észak-koreai diktátor fivérével


 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: