You are here

A fukusimai atomreaktor megszüntetése több évtizedes folyamat

 Több évtizedes folyamat a fukushimai atomreaktor megszüntetése

 

 

A fukusimai Daiicsi nukleáris reaktor megszüntetésével kapcsolatban számos ködösítés, találgatás és magyarázkodás hangzott el. Szakértők viszont egyértelműen leszögezték, hogy a reaktor teljes felszámolásáig (beleértve a sugárzó anyagok elszállítását, és a reaktorok, illetve az azoknak helyt adó épületek lebontását) legjobb esetben is több évtizednek kell eltelnie.

Attól kezdve, hogy  a reaktorok állapotát sikerül stabilizálni (ez az időpont még ismeretlen), 3 év múlva kezdhető el a hűtőmedencékben tárolt használt fűtőelemek eltávolítása. Magában a reaktorban lévő üzemanyag eltávolítása pedig leghamarabb 2021-ben kezdhető el.

A radioaktív sugárzás már eddig is hatalmas károkat okozott az erőmű  környékéről kitelepített többszázezer személynek, valamint a sugárfertőzött élelmiszereken keresztül szinte minden megyének. Felbecsülhetetlen, hogy a fukusimai nukleáris tragédia mennyi kárt és szenvedést fog még okozni az ország lakosságának és a japán gazdaságnak. Biztosnak csak az látszik, hogy az evakuált lakosság több évtizedig nem térhet vissza otthonába. 

 A homályos utalások tisztázására leghelyesebb, ha közzétesszük az atombaleset során földbe, vízbe, levegőbe kerülhetett káros anyagok felezési idejét (amely alatt a mennyisége felére csökken).
Jód-131: 8 nap
Cézium-137: 30 év (!!!)

Ez pedig gyakorlatilag azt jelenti, hogy például a földbe került nagy mennyiségű cézium normális értékűre való csökkenése évszázadokig is eltarthat. 

/Japan Today nyomán/
Inter Japán Magazin

 

Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/jovo-tavaszra-minden-japan-atomeromu-leall/
http://interjapanmagazin.com/ensz-vizsgalat-indul-az-atomkatasztrofa-ugyeben/

http://interjapanmagazin.com/kan-naoto-az-atomtervet-feladjuk/
http://interjapanmagazin.com/20-orszag-vizsgalja-a-sugarszennyezett-tengervizet/
http://interjapanmagazin.com/fukusima-talajat-tisztitani-kell/

http://interjapanmagazin.com/atomellenes-tuntetes-tokioban/

http://interjapanmagazin.com/katasztrofalis-kommunikacio/

http://interjapanmagazin.com/sugarzasra-%e2%80%9eholdbeli-gep%e2%80%9d/

http://interjapanmagazin.com/tengeren-uszo-medence-hutoviznek/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: