You are here

Bálnavédők ellen fegyverkeznek

 A bálnavédők ellen fegyverkeznek a japán bálnavadászok

A cunami-károsultaknak küldött külföldi segélyből 30 millió US dollárt a bálnavadászok felfegyverzésére lesz fordítva – állítják egyes hírforrások. 

 

Sok külföldi kritika éri a japán bálnavadászokat. Elsősorban az, hogy “kutatási célra” címszó alatt továbbra is ölik a bálnákat. Azt is a szemükre vetik, hogy a bálnavadászatról döntő nemzetközi fórumokon “megveszik” a szavazatokat.

A japánok bálnavadászatait nem csak a nemzetközi tiltakozás és rosszalló médiakampány kíséri, de a Sea Shepherd bálnavédői sokoldalú folyamatos támadásai is. A Steve Irwin  hajó kapitánya, Paul Watson és nemzetközi legénysége folyamatosan zavarta a japán cethajók tevékenységét. Útjukat keresztezve lassításra késztetik őket, szirénahanggal érthetetlenné teszik a parancsszavaikat és bűzbombákat dobáltak át a fedélzetükre. Tevékenységükkel elérték, hogy a bálnavadászok 10 millió fedezetlen adósságot halmoztak fel.

Napokon belül kezdődik a Sea Shepherd nyolcadik Antarktiszi Bálnavédő kampánya, amely keményebb harcnak ígérkezik az előzőeknél:

“Ebben a hadműveletben három hajónkon 88 önkéntes vesz részt a világ mintegy 22 országából. A törvényes keretek határain belüli eszközökkel és stratégiával, fegyvertelen védjük a bálnák életét anélkül, hogy fizikai sérülést okoznánk a bálnavadászoknak. Nem nélkülözzük azonban a XXI. század leghatékonyabb fegyverét, a média nyilvánosságát. Hajóinkon ebben a bálnavédelmi szezonban is jelen van az Animal Planet stábja, akik minden eseményt rögzítenek és eljuttatnak a világ közvéleményéhez, ami Földünk legfagyosabb és egyben legforróbb térségében zajlik az elkövetkezendő antarktiszi nyáron.”

A japán halászati minisztérium úgy döntött, hogy a március 11-i földrengés és cunami utáni helyreállítási munkálatokra folyósított nemzetközi adományokból mintegy 30 millió US dollárt az “Antarktiszi Bálna Kutatás” (JAPRA) flottájának fedezésére fordít. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a jövőben a bálnavadász hajókhoz kormányzati biztonsági hajó is csatlakozik.

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: