You are here

8 titok! Ebben rejlik a japán nők szépsége

„Én nem tudom megkülönböztetni az ázsiaiakat, de a japánokat azért felismerem. Ők szebbek!” – Megszámolni sem tudom, hogy hányszor hallottam már ezt (vagy valami hasonlót) de el kell ismernem, van benne valami. A japánok szemmel láthatóan kitűnnek az ázsiai vérvonalból. Ez többek közt köszönhető a szép bőrüknek, ápolt hajuknak vagy éppen annak, hogy a negyvenedik életévét taposó japán ember, sok esetben simán letagadhatna tíz évet.

De mégis, hogy csinálják?

Cikkünkben 8 pontban gyűjtöttük össze szépségüknek titkát:

  1. Zöld tea

Japánban óriási kultusza van a teafogyasztásnak, azon belül is a zöld teának. A kissé fanyar íz számos jótékony hatással egészül ki, melyet elsősorban magas antioxidáns tartalmának köszönhet. A tealevelek a feldolgozás után is megtartják a bennünk található ásványianyagokat, így azok képesek óvni a testben található szabadgyököket, ezzel lassítva az öregedést, illetve csökkentve a rák kialakulásának esélyét. A zöld teát diétánk során is segítségül hívhatjuk, hiszen remek zsírégető hatásának köszönhetően segíthet a fogyásban.

 Forrás: Pinterest
  1. Sétára fel!

Japánban rengeteget sétálnak a nők és a férfiak is, mely elősegíti fizikumuk állapotának megőrzését, javítását. A séta az állóképesség növelése mellett további jótékony hatással bír a szív-és érrendszerre, valamint energizálja a testet és a stresszszintünket is csökkenti.

  1. Nyugodt étkezés

Felgyorsult világunkban gyakran esünk abba a hibába, hogy csak bekapkodjuk az ételt. Japánban azonban az étkezésnek külön időt szentelnek, sőt illetlennek tartják, ha valaki menet közben eszik. A lassú evés lehetővé teszi, hogy jobban kiélvezzük az ízeket, megrágjuk a falatokat, mely utóbbival gyomrunknak is „besegítünk” az étkezés utáni emésztésbe.

  1. Semmi mohóság

Japánban pontosan ismerik és betartják a mértékletességet, így alapvetően kisebb adagokat fogyasztanak a távolkeleti országban. Azzal, hogy kevesebb mennyiségű ételt fogyasztanak el, sokkal kevésbé terhelik meg emésztőrendszerüket. Továbbá az adagok mennyisége mellett külön ügyelnek az ételek minőségére is.

A „kevesebbet többször” előnyeire számos dietetikus és fitnesz oldal is felhívja a figyelmünket és azt tanácsolják, hogy próbáljuk meg elkerülni a jóllakottság érzetét, hiszen az már azt jelenti, hogy túlettük magunkat.

  1. Tenger gyümölcsei

Szigetország lévén rengeteg halat, tengeri herkentyűt fogyasztanak Japánban, többet, mint vöröshúsból. A magas fehérje tartalmú és omega-3 zsírsavakban gazdag ételek fontos szerepet játszanak a szív, agy és más létfontosságú szerveink egészségének fenntartásában.

Forrás: bloglovin.com
  1. Főzéskor első az egészség

A japán gasztronómia világviszonylatban híres és elismert. Az ételek magas szintű elkészítését a háztartások is „betartják”, ennek köszönhetően kizárólag minőségi alapanyagokkal dolgoznak, ételeiket egészséges módon készítik (kevés olaj, nincs túlsütés) Külön érdekesség, hogy rendszeresen fogyasztanak nyers ételeket, mivel azok teljes mértékben megőrzik a tápanyagot.

  1. Fermentált élelmiszerek

A fermentálás, vagyis az erjesztés során az ételek szintén képesek megőrizni értékes tápanyagaikat. A folyamat során további hasznos enzimek, vitaminok, illetve olyan baktériumok keletkeznek, melyek segítik az egészséges bélműködést.

  1. Harcművészet

Japánban számos harcművészeti forma (karate, aikido, judo) örvend komoly népszerűségnek. A japán kultúrában bevett szokás, hogy egészen a fiataltól az idősebb korosztályig űznek valamilyen küzdősportot. Ezeknek a harcművészeti formáknak a gyakorlása nem az agresszió kiélést szolgálja, sokkal inkább a testi-lelki fegyelmet. „Ép testben ép lélek!”

Összességében tehát elmondható, hogy a japán szépség, hosszú élet mögött meghúzódó titkot valójában az egészséges életmód jelenti. A helyes táplálkozás, a testmozgás és a nyugalomra való törekvés.

Nagy Zoltán

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: