You are here

6 horrorfilmbe illő legenda női jókaikról, akiktől retteghetnek a férfiak

0

A misztikus japán folklór csak úgy hemzseg a változatosabbnál változatosabb lényektől. Átfogó gyűjtőfogalomként a jókait használják rájuk, ami egyszerre lehet szellem, démon vagy szörny. Most a legismertebb és egyben legfélelmetkeltőbb 6 női jókait hoztam el, akikről úgy hírlik, már nem szívlelik a férfiakat!

 

Kiyohime

Kiyohime egy szép és fiatal nő volt, (egyes verziók szerit özvegy) aki egy falusi törzsfőnök, avagy földesúr lánya volt. A család meglehetősen gazdag volt, ezért sokszor szállásolták el az utazó papokat és mondhatni szórakoztatták őket. Egy nap, pont egy ilyen jóképű szerzetes, nevezetesen Anchin volt a vendégük, aki nyomban bele is szeretett a gyönyörű Kiyohimébe. Ám egy idő után túltette magát lángoló szenvedélyén, elvesztette érdeklődését a nő iránt és tovább kívánt utazni.

Mikor Kiyohime felfogta, hogy a férfi már nem szereti, követte őt Hidaka folyóhoz, és úszás közben átalakult egy kígyóvá, hogy így közelítse meg elhidegült szeretője csónakját. A szerzetes persze halálra rémült a hatalmas, szörnyű kígyó láttán, és egy közeli templomban keresett menedéket, ahol a szerzetesek elrejtették őt egy harang alatt. Ám Kiyohime megtalálta Anchit az illata alapján, körbefonta farkával a harangot majd alaposan megkongatta. Aztán tüzet fújt a harangra, amelybe minden bizonnyal beleolvadt a szerencsétlen Anchin.

1

Juki-Onna

Rengeteg változata ismeretes ennek a népszerű japán történetnek. Általában hólánynak, hóasszonynak, hóanyónak vagy hónővérek is nevezik.  Juki-Onnát általában úgy írják le, hogy hófehér a bőre, hosszú fekete haja van és fehér kimonót visel. Bár más legendák szerint teljesen meztelen.

Amit biztosan tudhatunk róla, hogy hóviharban érte utol a vég. Évszázadokon át gonosznak tekintették, aki különböző módszerekkel öli meg áldozatait. Hóviharokban rekedt embereket fagyaszt jéggé, egyetlen csókjával. Máskor félrevezeti áldozatait, és eléri, hogy éhen haljanak, kiszáradnak vagy halálra fagynak. Egyes verziókban egy gyerekkel a karjában jelenik meg, és ha az áldozat átveszi tőle, akkor ott helyben megfagy. Olyan történet is ismeretes, mely szerint betör mások otthonába, hogy álmában ölhesse meg az áldozatait.

De miért jó ez Jukinak? Egyesek szerint a gyilkolás teszi boldoggá. Mások szerint olyan, mint egy vámpír, és az emberek vérére pályázik. Egyes legendákból meg arra lehetne következtetni, hogy férfiakra vadászik, és csókjával a sírba küldhesse őket. Bármikor is, ha szorult helyzetbe kerülne, pillanatok alatt köddé vagy hóvá válik.

Ami miatt pedig elkezdtek hinni a „jóságában”, azok a történetek, melyek szerint néha elengedi áldozatát, csak előbb megígérteti vele, hogy sosem beszél a létezéséről. Olykor szerelmes lesz és családot alapít, viszont ha kiderül, hogy nem emberi lány, akkor egyszerűen elmegy.

2

Yamauba

A Yamaubák történetei a középkorból erednek. Gyakran olyan öreg hölgyek,- kócos és fehérarany színű hajjal, mocskos, rongyos kimonót viselve –  akik számkivetetten élnek a társadalom peremén az erdőben és emberi hússal táplálkoznak, amit az arra járó utazók, kereskedők, és más arra tévedők biztosítanak nekik. Egyes történetekben viszont húsz év körüli, fiatal lánykák, gyönyörű fekete hajjal.  Az egyik ismertebb Yamauba „mesében”, egy fiatal hölgynek nyújt menedéket, aki éppen szülés előtt áll. Persze a banya arra készül, hogy majd megeszi a friss, zsenge gyermeket, amíg az asszony visszalátogat a faluba. Különben nem válogatós fajta egyik Yamauba sem, bárkit megesznek, aki az útjukba kerül.

3

Uji No Hashihime

Uji No Hashihime neve nagyjából annyit tesz, hogy az ’Uji híd úrnője’.  Általában  Hashihimék olyan  féltékeny szellemek, akik – különösen a régi és hosszú– hidaknál tanyáznak és leskelődnek áldozataikra. Bár többféle alakot is ölthetnek, általában fekete hajjal, fehérre festett arccal és fehér kimonóban jelennek meg.

Egy történet szerint az első vagy az „igazi” Hashihime 7 napon át imádkozott azért, hogy démonná váljon, hogy meg tudja ölni férjét és annak szeretőjét, illetve összes rokonát. Kifune istene beleegyezett, hogy a 21 napig tartó szertartás után démonná változtatja. Ehhez elmondta, miket kell ez idő alatt megtennie. Meg kellett fürdenie, az Uji folyóban, haját öt szarvba feltűznie, testét pedig vörösre festenie. Majd egy olyan háromszög alakú koronát kellett viselnie, aminek csúcsain fáklyák égtek. Végül elindult gyilkos túrájára, ami több szempontból is sikeres volt, hiszen kívánsága valóra vált, megölt mindenkit, akit akart, sőt, bónuszba még másokat is, hiszen, aki megpillantotta, halálra rémült a látványtól.

4

Oiwa

Oiwa egy szép és fiatal nő volt, aki egy kegyvesztett szamurájjal, egy roninnal házasodott össze és éltek együtt egy kis faluban. A nő kedvesének neve Iemon volt, akivel jó darabig nagy boldogságban, de ugyanakkor szegénységben éltek. Hamarosan pedig a lány terhes lett. Ez neki nagy örömére szolgált, Iemonnak viszont nem, aki nem tudta feldolgozni, hogy szegények és nem tud mindent megadni a feleségének. Az emberi elme pedig már csak ilyen, Iemon a kilátástalannak tűnő életét a lányra vetítette ki, akire hamarosan megharagudott és meggyűlölt. Annyira elidegenedett tőle, hogy megcsalta egy fiatal és gazdag lánnyal, kinek neve Oume volt. A hónapokon át tartó románc alatt, Oume beleszeretett Iemonba. Míg egy nap Oume apja meg látogatta a ronint, és elmondta, milyen kár, hogy házas, hiszen a lánya szerelmes belé, ő pedig megoldaná az anyagi gondjait. Több se kellett neki, hogy kitervelje, meg kell szabadulnia a nejétől. Egy nem éppen romantikus és gyertyafényes vacsora keretei között, megmérgezte a felesége ételét. Pechére a nő nem halt bele, csak az arca torzult el a méreg hatására és még el is vetélt. A férj még mindig nem adta fel.

Egy másik este elvitte egy hosszú sétára feleségét, és végül egy sziklánál kötöttek ki. Mindenki kitalálhatja a mese ezen részét. Iemon lelökte a nejét.

Kicsit gyászolt, szép temetést rendezett halott feleségének, és rövidesen már az új esküvőjét kezdte el megszervezni. Közben Oiwa visszajárt kísérteni és az esküvőre szánta a bosszúját. Mikor Iemon felemelte Oume fátylát, a halott felesége eltorzult arcát látta. Félelmében az eszét vesztette, kardot rántott és levágta a nő fejét. De nem Oiwáét… hanem új kedveséét. Majd elrohant és valahogy annál a sziklánál kötött ki, ahonnan lelökte a nejét.  Később, az arra járók arról számoltak be, hogy látták, amint egy nő lelökte Iemont a szikláról, majd maga is utána ugrott… nevetve.

5

Kucsiszake-Onna

Kucsiszake-Onna a felvágott szájú nő, akinek férje egy szamuráj volt, és aki megcsonkította, mivel félt, hogy amíg ő távol van, a már nem is evilági gyönyörű felesége félrelép. Az első róla szóló pletykák 1979 körül  kezdtek el terjedni Nagasaki prefektúrában. A híresztelések  szerint Kuchisake-Onna egy sebészmaszkot visel és főként gyerekeket riogat. Megkérdi őket, hogy szépnek találják-e, és ha igennel válaszolnak, leveszi a maszkját. Újra megkérdezi, és ha ismét neki tetsző választ kap, cukorkát ad a gyereknek. Egyes variánsok szerint viszont ugyanúgy felvágja a gyerek száját, ahogy az övé is fel van. Amennyiben valaki nemlegesen mer válaszolni, annak elvágja a torkát. Állítólag tutira az a legjobb válasz nála, hogyha egyértelműen azt mondod, hogy jól néz ki.  Ezek a beszámolók egész Japánban és több városban is pánikot okoztak, olyannyira, hogy a gyerekeket csak csoportokban engedték haza és a rendőrség elrendelte, hogy több járőr legyen az utcákon.

De elvileg össze lehet zavarni annyira, hogy el lehessen tőle menekülni, ha az áldozat kétértelmű választ ad: “Átlagos vagy” , “Mondjuk” vagy “És én szép vagyok?”. Vagy gyümölccsel, cukorkával megdobálni, mert neki áll felszedegetni és addig el lehet előle futni. A másik opció, ha azt mondják neki, hogy már jegyben járnak, mert abban az esetben elnézést kér és eltűnik.

6

 

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: