You are here

52 kormánypárti képviselő mondott le a forgalmi adó emelése miatt

52 kormánypárti képviselő mondott le a forgalmi adó emelése miatt

A japán kormánypártból 52 országgyűlési képviselő kilépett a forgalmi adó emelésének tervezete miatt. Ám Noda Josihiko miniszterelnök még a megcsappant támogatással is többségben maradt.

A Japán Demokrata Párt (DPJ) kormánya tervet terjesztett be a forgalmi adó emelésére. Ez szerint a jelenleg 5%-os adó 2014 áprilisában 8%-ra, 2015 októberében 10%-ra emelkedne.

A kormány a többletbevételből szándékozik finanszírozni a társadalombiztosítást és az államadósság visszafizetését, amely évente meghaladja az ország össztermékének (GDP –jének) kétszeresét.

A törvénytervezet mellett szavazot a két legerősebb ellenzéki párt, a Liberális Demokrata Párt (LDP) és au Új-Komeito is, ellenzői éppen a kormánypártpól kerültek ki. Ellene szavazott a DJP 57 képviselője, akik szerint az adóemeléssel a párt megszegte választási ígéreteit. 50 képviselő tiltakozásból a pártból is kilép. Ozava Icsiró, aki valamikor a DJP elnöki tisztjét is ellátta bejelentette, hogy új pártot alapít.
Kobayashi
Inter Japán Magazin

Kapcsolódó
cikkek:

Az új miniszterelnök: Noda Josihiko!

A Japán Demokrata Párt elnöki posztjáért vívott küzdelemben a jelenlegi pénzügyminiszter, az 54 éves Noda Josihiko került ki győztesen. Ezzel gyakorlatilag ő az ország új miniszterelnöke.

A második fordulóban Noda Josihiko 215 szavazattal győzött, míg ellenfele, Kaieda Banri csak 177-et kapott. Ezzel eldőlt a miniszterelnöki utódlás harca. A szinte csak jelképes parlamenti szavazásra holnap kerül sor. A parlamentben a Japán Demokrata Pártnak biztos többsége van.

Az 54 éves Noda Josihikora nehéz hónapok köszönthetnek. A márciusi földrengés és cunami okozta károk és a fukusimai atomerőmű nukleáris katasztrófája tönkretette a gazdaságot és megrendítette az ország vezetőibe vetett hitet.

/Japan Today nyomán/
Inter Japán Magazin
Kapcsolódó cikkek:

Kormányfő-választás: Sikertelen első forduló, újabb esélyes a láthatáron

Ma sikertelenül zajlott le a Japán Demokrata Párt elnökválasztása, mert az öt jelölt közül egyik sem szerezte meg az abszolút többséget. A döntő fordulóra még ma sor kerül.

A várakozásnak megfelelően legtöbb szavazatot a 63 éves Kaieda Banri kapta (143-at), őt követte a pénzügyminiszter, az 54 éves Noda Josihiko (102 szavazattal). A második esélyesnek tartott Maehara Szeidzsi mindössze 74 szavazatot kapott, és ezzel a két további jelölttel egyetemben kiesett. (A 398 képviselőből ma 395 fő szavazott.)

A döntő szavazásra a két legesélyesebb jelölt részvételével mai tv-beszédük után kerül sor. A kiesett jelöltek szavazóinak átcsoportosulása után legesélyesebbnek Noda látszik a miniszterelnöki székbe.

Ma elvileg csak a kormányzó Japán Demokrata Párt elnökét választják meg, akit szokás szerint a párt miniszterelnöknek jelöl, és a nagy parlamenti többségével miniszterelnökké választ. Erre az aktusra holnapi nap kerülhet sor.

Öten pályáznak a japán kormányfői posztra

Miután a válságkezelésben népszerűségét vesztett Kan Naoto kormányfő bejelentette lemondását, a kormányzó Japán Demokrata Párt új elnököt – és személyében új miniszterelnököt – választ. Erre a minden valószínűség szerint bukásra ítélt posztra ma öt jelentkező is bejegyeztette magát. Ám közülük valójában csak kettő esélyes.

A 49 éves Maehara Szeidzsi korábbi külügyminiszter mellett szól, hogy a kormányban a második erős pozícióját birtokolta, és megválasztása esetén az elöregedett politikusi gárdában a II. világháború óta ő lenne az ország legfiatalabb kormányfője. Népszerűségét csökkenti, hogy újraindítaná a leállított atomerőműveket.

Kaieda Banri jelenleg az ország gazdasági- kereskedelmi- és ipari minisztere. Mellette erős érvek szólnak: Ozawa Icsiró, a Japán Demokrata Párt „árnyéksógunja”, aki 120-130 fő képviselőt képes „mozgatni” bejelentette, hogy Kaedát támogatja. Hasonlóképpen nyilatkozott Hatojama Jukió volt kormányfő is, aki szavazáskor további 40 főt tud a jelölt mellé állítani a 398 fő parlamenti frakcióból. Kaieda mellett szól az is, hogy az atomenergia termelést csökkentené, és 40 éven belül végleg megszüntetné, a megújuló energiahordozók felhasználását pedig növelné.

Japánban öt éven belül a hatodik miniszterelnök kerül megválasztásra, ami miatt a megbízhatóság szempontjából lejjebb sorolták az országot. Mivel az egyszerű állampolgárok a Japán Demokrata Párt berkeiben zajló szavazásba nem szólhatnak bele, úgy vélik, bárki is lesz az új miniszterelnök, csak a JDP érdekeit fogja szolgálni. A japán közvélemény megundorodott a felelősség átpasszolásáért fél éve folyó parlamenti „csatáktól”, és attól, hogy a politikusokat a természeti és nukleáris katasztrófa elhárítása helyett most is csak a szavazatok gyűjtése foglalkoztatja.
Lemond Kan Naoto kormányfő

Lemond a kormányzó Japán Demokrata Párt elnöki posztjáról Kan Naoto. Ez egyben a miniszterelnöki poszt elvesztését is jelenti. A kormányfő kezdeti népszerűsége 20% alá esett, mert képtelen volt a természeti és nukleáris katasztrófa megfelelő kezelésére. Bár többször hangoztatta, hogy a krízis végéig helyén kíván maradni, végül a nagy nyomás hatására bejelentette lemondását.

A közvélemény szerint Kan Naoto gyengekezűnek mutatkozott. Arra sem volt képes, hogy a Fukusimai Atomerőművet üzemeltető TEPCO-tól (Tokiói Elektromos Művek) pontos leírást kapjon a nukleáris katasztrófa menetéről és okairól. Bár többször hangoztatta, hogy a krízis végéig helyén kíván maradni, a márciusi tragédia óta posztja mindvégig hajszálon függött.

Politikai elemzők szerint távozásába az is szerepelt játszik, hogy meggyengülését látva politikai riválisai elérkezettnek látták az időt a kormányfői szép megszerzésére.
http://interjapanmagazin.com/bukik-a-japan-miniszterelnok/
http://interjapanmagazin.com/kan-miniszeterelnok-harom-nuklearis-energiaval-kapcsolatos-vezetot-kirugott/
http://interjapanmagazin.com/a-japanok-fele-sugarszennyezett-ma-dozismaximum/

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: