You are here

Atomrobbanás mégsem lesz – állítja egy japán szakértő

Fukushima

A fukushimai atomerőművet üzemeltető TEPCO (Tokiói Elektromos Művek) hivatalosan is elismerte, hogy az egyes reaktor fűtőelemei megolvadtak. A helyzet tehát rosszabb, mint eddig mondták, ám egy japán szakértő szerint a reaktorban mért hőmérséklet és nyomás alapján atomrobbanástól nem kell tartani.

Minderre az után került sor, hogy az egyes reaktor épületébe új légtisztító berendezést szereltek, amely a sugárzó részecskéktől annyira megtisztította a légteret, hogy a szakemberek beléphettek a reaktor épületébe.

Mérőműszereket helyeztek el, vizsgálatokat végeztek, és megállapították, hogy a reaktor vízszintje a szükségeshez képest öt métert csökkent. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a négy méter hosszúságú fűtőrudak a hűtővízből kiemelkedve túlhevültek és megolvadtak. A TEPCO mindeddig tévesen feltételezte tehát, hogy a fűtőelemeknek csak az 55%-a olvadt meg. Ám egy japán szakértő szerint a reaktor aljában maradt víz hűti a megolvadt elemeket, és a reaktorban mért hőmérséklet ill. nyomás alapján atomrobbanástól nem kell tartani.

További hűtés céljából a TEPCO óránként 8 tonna vizet szivattyúz a reaktor fala és az acélborítás közé. Tervezte egy új, külső hűtőrendszer megépítését is, amelyben hűtővizet áramoltatna, de az új helyzet miatt erről le kell mondania, vagy legalább is módosítania kell.

Hasonló a bizonytalanság a szintén megrongálódott kettes és hármas reaktorok ügyében is. Ezekben a TEPCO feltételezése szerint a fűtőanyag 30-35%-a olvadt meg, ám mi van, ha ebben is tévedtek, és netalán fenn áll a robbanás veszélye? Remélhetően ott is rövidesen visszatalálnak a valóság talajára.
A két hónapja tartó krízisbe egyébként a TEPCO nem csak erkölcsileg, de anyagilag is beleroppanni látszik. A napokban pénzbeli segítségért folyamodott a japán kormányhoz.

A főváros lakóiban egy újabb jelenség is aggodalmat váltott ki. Egy közeli teaültetvényen a megengedettnél magasabb értékű radioaktív sugárzást mértek. A Tokiótól délnyugatra fekvő Kanagawa megyében kilogrammonként 570 becquerrel céziumot mértek a tealeveleken. Bár ez még alatta van az egészségre káros sugárértéknek, óvatosságból leállították a tea árusítását, és a már elszállított árut visszavonták a kereskedelmi forgalomból.
Az esetet azért is érthetetlen és különös, mert az ültetvény 400 km távolságra van a sugárzó fukushimai erőműtől. Amennyiben olyan távolságból kapna ekkora sugárdózist, annak máshol is nyoma kellene hogy legyen. Ha pedig nem onnan, akkor honnan kap sugárzást? Netalán egy Tokió-közeli mások atomerőműből? Hibák már ott is adódtak, és a lakosság telve aggodalommal.

Doma-Mikó István
Inter Japán Magazin

 

Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/atomellenes-tuntetes-tokioban/
http://interjapanmagazin.com/mar-a-negyedik-atomeromu-hibasodott-meg-japanban/
http://interjapanmagazin.com/417/
http://interjapanmagazin.com/katasztrofalis-kommunikacio/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: