You are here

40 éve tért vissza Okinawa Japánhoz

40 éve tért vissza Okinawa Japánhoz

A Japán déli határán fekvő Okinawa május 15-én ünnepelte 40. évfordulóját, hogy az amerikai erők visszaszolgáltatták Japánnak. Az ünnepségen megjelent a japán kormányfő, az amerikai nagykövet és helyi politikusok. Okinawa kormányzója bejelentette 10 éves fejlesztési tervüket.

A május 15-i ünnepi ceremónián Noda Yoshihiko japán miniszterelnök, John Roos amerikai nagykövet, valamint a helyi politikusok vettek részt.

Nakaima Hirokazu, Okinawa kormányzója az ünnepséget használta fel a gazdaság serkentésére létrehozott 10 éves fejlesztési terv bejelentésére. Mint mondotta, a sziget földrajzilag közel esik Kínához és a többi, gyorsan fejlődő ázsiai országhoz, ezért Ázsia gazdasági növekedésének központja lehet.

Okinawán modernizálják a közlekedést és az infrastruktúrát, és új technológiákba fognak befektetni. Ugyanakkor jelezte, hogy a szigeten állomásozó amerikai katonaság nagy akadálya lehet a fejlődésnek.

Okinawa a II. világháború utolsó napjaiban került Amerika fennhatósága alá, és csak 1972-ben térhetett vissza az anyaország keblére. Ám a sziget jelentős területe ezek után is amerikai irányítás alatt maradt, és még jelenleg is a Japánban tartózkodó 47.000 amerikai katonaság mintegy fele Okinawán állomásozik.

A helyi lakosság és az amerikai katonák együttélése nem felhőtlen. A harci repülők zaja, a balesetek kockázata és a katonák atrocitásai miatt gyakoriak a tüntetések. Az amerikai jelenlét, illetve a Tokióból ideáramló pénz ellenére, Okinawa még mindig az ország egyik legszegényebb megyéje.

H-guchi
Inter Japán Magazin

 

Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/okinavarol-kivonnak-9-ezer-amerikai-tengereszgyalogost/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: