You are here

2016. TOP: Oroszország betiltotta a szaringázos japán szektát

asahara

Lassan őrölnek az orosz törvényhozás malmai! Most tiltották be a Aum Shinrikyó nevű japán szektát, amely 1995-ben egy tokiói metróállomáson végrehajtotta a halálos áldozatokkal és rokkantakkal járó szaringázos támadást.

Az Aum Shinrikyó nevű vallási szektát 1987-ben a félvak guru, Aszahara Sókó (valódi neve Macumotó Csizuó) és néhány társa alapította. Kezdetben elhagyottan élő idős embereket hálóztak be. Baráti közösséget, lelki üdvöt és minden jót ígértek, cserébe az új tagnak a szektára kellett íratnia a vagyonát. Ezeket az embereket „tisztító kúrával” meggyilkolták. Erőszakkal addig rakták őket forró és hidegfürdőbe felváltva, amíg külső nyom nélkül belehaltak. A gyorsan gazdagodó társaság kihasználva a vallási felekezetek adómentességét, számtalan jól jövedelmező üzleti vállalkozásba kezdett. Eközben a büntető törvénykönyvnek szinte minden paragrafusát megszegték. Vámcsalás, biztosítási csalás, gyártási törvény kijátszása, stb.

Néhány év alatt a gyilkos szervezet vagyona gigászira nőtt, létszáma pedig tízezer fölé emelkedett. A hatalomtól megittasodott Aszahara és társai magukhoz akarták ragadni az ország vezetését. Aszahara árnyékkormányt állított fel, amelybe kinevezte a minisztereit. Megalakult a szekta saját rendőrsége, elhárítása, sőt, még belső elhárítása is volt! Ekkor már félig nyílt erőszakszervezetként működött. A szökött tagokat a „rendőrsége” felkutatta, visszahurcolta és megbüntette. A büntetés egyik formája volt, hogy két „elítéltnek” meg kellett küzdenie egymással, s aki megölte a másikat, kegyelmet kapott. Ezeket a „gladiátorharcokat” a tagoknak okulásul végig kellett nézniük. A sikeresen megmenekültek ügyvédet fogadtak, perre és leleplezésre készültek. A szekta elrabolta és családostól meggyilkolta az ügyvédet. A férfinek végig kellett néznie, ahogyan megölik a kétéves kisfiát és a feleségét. Azután őt is kivégezték. Ám a legnagyobb kegyetlenkedés még hátravolt. A hatalom átvételéhez valóságos tömegmészárlásra volt szükség. Kérdés, hogy mivel és hogyan? Erre keresték a választ.

A meggyilkolt család: az ügyvéd, a felesége és a kisfiuk
A meggyilkolt család: az ügyvéd, a felesége és a kisfiuk

A Szovjetunió megszűnése után Oroszországban a kialakult jogi káoszban pénzért szinte mindent meg lehetett kapni. Volt katonai vezetők megrendelésre éles „hadgyakorlatokat” rendeztek külföldi civileknek. Aki megfizette, lőhetett géppisztollyal, aknavetővel, akár tankkal is. Az Aum Shinrikyó vezetői gyakran „átugrottak” egy kis lövöldözésre. Gyakoroltak a puccsra. A hírek szerint Oroszországban megvették a szaringáz készítésének receptjét is. A színtelen, szagtalan, nyom nélkül ölő gázban vélték felfedezni a hatalomátvétel eszközét. Első próbáját 1994 nyarán, a nagano megyei Macumoto (!) városban tartották. Hét városlakó halt bele, és mintegy kétszáz megsérült. A főpróbára 1995-ben, Tokió Kasumigaszeki metróállomásán került sor. Három egyidőben beérkező metrószerelvényt árasztottak el a gyilkos gázzal. Az eredmény 12 halott, 50 súlyos és 5000 enyhébb sérült. A gázt megfelelőnek ítélték a végső bevetésre.

Halottak és sérültek a tokiói szaringáz támadás után
Halottak és sérültek a tokiói szaringáz támadás után

A szekta raktáraiban tárolt vegyszerekből annyi szaringáz készülhetett, ami elegendő lett volna Földünk összes élőlénye háromszorosának kiirtásához. És, bár terveikben szerepelt a los angelesi Disney Land elárasztása is, elsőként a hatalom megszerzéséhez a japán parlamentben kívántak minden életet kioltani. Szakemberekkel készíttettek két tartályokat szállító pilóta nélküli helikoptert. Ezeket távirányítóval vezérelve köröztették volna a japán parlament körül, amíg az épület minden zugát elönti a gáz. Ám a metrótámadás miatt erre már nem kerülhetett sor. A bűnüldöző szervek mondhatni, az utolsó pillanatban csaptak le a terrorista csoportra. Kattant a bilincs a tömeggyilkos guru és bűntársai csuklóján.

Hosszan tartó büntetőeljárások kezdődtek. Aszahara bűnlajstroma olyan hosszú volt, hogy az ellene indított büntetőperek közel egy évtizedig folytak. Végül 2004-ben őt és 12 társát halálra ítélték. Több, mint 180 szektatag pedig börtönbüntetést kapott. A horror-társaság vezetőinek kivégzésére mindeddig nem került sor, és lehet, hogy átkozott szerencsével végleg megússzák a kötelet. A japán kormány fontolgatja, hogy a 2020-as Tokiói Olimpiára – a lakosság tiltakozása ellenére – megszünteti a halálbüntetést.

A vallási csoportosulás Japánban névleg megszűnt, ám a börtönből szabadult vezetőkkel és a régi tagokkal két új szervezetet alapítottak. Az Alef és a Hikari-no Va nevű szervezetekben a családtól szökött, tanácstalan vagy kétségbeesett fiatalok ugyanúgy menedéket kapnak, mint a „régi szép időkben”.

2016-ban Montenegróból a szekta 58 külföldi követőjét (közöttük 43 orosz állampolgárt) utasították ki. A vallási csoportosulásnak több szervezete is virágzóan működött Japán szomszédságában, így Moszkvában és Szentpéterváron is. Feladatuk egyebek mellett adományok gyűjtése volt az interneten.

Meglehet, az Aum Shinrikyó szekta történetének utolsó jelentős eseménye, hogy az orosz legfelsőbb bíróság – ugyancsak megkésve – terrorszervezetnek minősítette, és Oroszországban betiltotta. Soha ne szülessen hasonló sem!

Nakano
Inter Japán Magazin

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: