You are here

200 évre elegendő ritkaföldfém a japán tengerfenéken

200 évre elegendő ritkaföldfém a japán tengerfenéken

Hatalmas ritkaföldfém-lelőhelyre bukkantak Japán legkeletibb szigeténél.

Tokiótól délkeletre, 2 ezer kilométer távolságban, a Minami-Torisima (Déli-Madársziget) melletti tengeren, Japán kizárólagos gazdasági övezetében hatalmas ritkaföldfém-lelőhelyre bukkantak.

A ritkadöldfém pótolhatatlan a fejlett technológiai eszközök gyártásához, mint amilyenek a mobiltelefonok, képernyők és az elektromos autók akkumulátorai. Ebből az értékes fémből találtak japán legkeletibb szigete mellett bőséges lelőhelyet, amelynek 6,8 millió tonnára becsült hozama 200 évre fedezné a szigetország iparának szükségleteit. A minták sűrűsége helyenként eléri az 1,7 ezer ppm-et is, ami azt jelenti, hogy 1 tonna  üledékes talaj nagyjából 1 kg ritkaföldfémet tartalmaz.

Egyetlen probléma, hogy a lelőhely 5600 méterrel a tengerszint alatt helyezkedik el, s onnan a jelenlegi technikával nem termelhető ki.  A tudósok szerint Japánnak 3-5 éven belül fog rendelkezésére állni a direkt erre a célra kifejlesztett technológia.

Eddig a világ ritkaföldfém-szükségletét majdnem teljes egészében Kína fedezte. Ennek tudatában érthető a déli határok mentén fekvő szigetekért folyó ádáz harc.

Nakano
Inter Japán Magazin

Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/japan-kinai-szigetvitak/

Japán-kínai viták szigetekről

Japán nevet kíván adni 39 névtelen szigetének. A kezdeményezés heves vitát váltott ki Tajvanból, mert egyes szigeteket magáénak vall. Ugyancsak tiltakozott Kína is, aki hagyományokra hivatkozva vallja magáénak a szigeteket.

Tajpej szerint a Tiaojütaj-szigetek örökölt területek, és a tajvani Jilan megye közigazgatásához tartoznak. Peking szintén kinyilatkozta, hogy a kérdéses földterületek 1534-től a sajátjai, s bár ezeket az első kínai-japán háborúban Japán elfoglalta, a San-Franciscó-i szerződés értelmében vissza kellett volna kapnia.

A Kelet-Kínai-tengeren elhelyezkedő vitatott szigetek 186 kilométerre esnek Tajvan legközelebbi pontjához, Kínától és úgyszintén a japán Okinavától pedig dupla olyan távolságra.

A Peking és Tokió 2010 őszén komoly konfliktusba keveredett, amikor a kérdéses térségben a japánok elfogtak egy kínai halászhajót, és a kapitányát két héten túl fogva tartotta. Ekkor mindkét országban felerősödtek a nacionalista hangok és tüntetések.

H-guchi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: