You are here

177 bálnával végeztek a japán bálnavadászok

Az ez évi bálnavadász szezonban a nemzetközi tiltakozás ellenére 177 bálnát öltek meg a japán bálnavadászok.

A japán halászati minisztérium ez évre 177 bálna elejtését irányozat elő „tudományos kutatási célra”. A bálnavadászok a tervet teljesítették, 43 csukabálnát és 134 tőkebálnát ejtettek el a Csendes-óceán északnyugati részén.

1986-óta érvényben van a bálnák vadászatának nemzetközi moratóriuma. A japán törvények viszont nem tiltják a vadászatukat. A japán bálnavadászok a nemzetközi tiltás kiskapuját használják ki, mely szerint kutatási céllal el lehet ejteni a mélytengeri emlősöket. A levadászott állatok gyomrának tartalmát átvizsgálják, aztán a húsukat és egyéb részeiket elárusítják.

A Sea Shepherd nevű természetvédő nemzetközi szervezet hajói 12 évig ádáz harcot vívtak a japán bálnavadászokkal a tengeren. Állítják, bálnák ezreit mentették meg a mészárlástól. Gazdaságilag viszont egyre kevésbé tudták tartani a versenyt, mert az utóbbi időkben a bálnavadászok katonai és logisztikai segítséget kaptak a japán kormánytól. A Sea Shepherd az idén feladta az értelmetlenné vált küzdelmet.

Tavaly a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) konferenciája Ausztrália és Új-Zéland előterjesztésére úgy döntött, hogy szigorúbban fogják behatárolni a tudományos célú bálnavadászat szabályait.

Tanaka
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: